Az autó vezetése és kezelése

Az autó ideális választás.
Az autó ideális választás.

A legtöbb városi ember életében eljön a pillanat, amikor családi, munka vagy egyéb körülmények miatt a tömegközlekedés már nem kielégítő megoldás. Az autó ilyenkor jön képbe. Egy autó kezeléséhez és vezetéséhez B kategóriás jogosítvány szükséges, melynek megszerzéséhez szükséges egy KRESZ vizsga, egy elsősegély és egy forgalmi vizsga.

Ezen vizsgák előtt, a tanfolyamokon elsajátíthatjuk az autó kezelésének alapjait, valamint a közlekedéshez szükséges szabályok ismeretét. Az autós közlekedést szigorú szabályrendszerek kötik meg. Csak úgy nem száguldozhatunk az utakon. Lámpák és táblák, valamint terelővonalak irányítanak minket. Ezen szabályok ismerete mellett elkezdhetünk gyakorolni a forgalomban. Az autó kezelése a kormánnyal, a sebességváltóval és a pedálokkal történik főleg. Ezek megfelelő és rutinos használata csak sok gyakorlással és kitartással sajátítható el. Legalább 30 órát érdemes gyakorolni, mielőtt forgalmi vizsgát tennénk. Az autó sebességét a gázpedállal növelhetjük. A sebességfokozatokat a kuplung és a sebességváltó kar együttes használatával váltogathatjuk, fékezni pedig a fékpedállal vagy a kézifékkel tudunk.

Az autó kezeléséhez többnyire csak ezekre lesz szükségünk. Egy jó sofőr ismeri a jármű határait és méreteit. Fontos hangsúlyt fektetni a parkolásra is, ami talán a legnehezebb feladat és a legtovább tart, mire rutinosan fogjuk csinálni. legyen szó 90 fokos, balra előre, balra hátra vagy egyéb típusú parkolásról, a fő, hogy sokat gyakoroljunk, ugyanis az autó kezelése csak így lehet a legmegfelelőbb.

Author: admin