Kerüljenek a figyelem középpontjába a jogosítvány kategóriák!

jogosítvány kategóriák
jogosítvány kategóriák
Jogosítvány kategóriák

A különböző gépjárműkkel történő közlekedés igen felkapott a jelenlegi korokban, ugyanis mindenki szeret gyorsan eljutni a számára fontos helyre, illetve az sem ritka, hogy valaki menőzés miatt ül egyszerűen kormány mögé, mert a szükségletei nem tennék azt indokolttá.

Bárhogyan is történjen, engedélyt kell szerezni a céljárműre, ami gyakran elég komoly nehézségekkel járó feladat. A jogosítvány kategóriák teljesen világosan fogalmaznak, bár országoktól függően eltérő lehet bizonyos típusokra az érvényes életkor.

Ismerjük meg a jogosítvány kategóriák típusit!

Mielőtt nekilátnánk beiratkozni a sofőriskolába, érdemes kicsit utánajárni, hogy pontosan milyen feltételeknek kell teljesüljenek a tanuláshoz és vizsgázáshoz. Az sem mindegy melyik azok a jogosítvány kategóriák, amelyeket megcélozzuk.

Ha már viszonylag korán késztetést érzünk a vezetés bárminemű formájára, akkor az AM, A1 kategóriákkal már kacérkodhatunk 16 éves korunktól. A magasabb szintekre érdemes még várni legalább 1-2 évet. A legtöbb jogosítvány kategóriák minimum 18 éves életkorhoz vannak kötve, de mint már említve volt ez országonként eltérő.

Az A a motorkerékpárokra vonatkozó kategória, amit követ a B a személygépkocsié, ami bizonyos súlyhatárig és szállítandó személyek számig nyúlik. Ez követi a C, D, E, valamint ezeknek a kombinációja.

A jogosítvány kategóriák igen összetettek lehetnek

Attól függően, hogy a fő kategóriák, milyen típusú alkategóriákkal vannak összehangolva, másféle lehetőségeket adnak. A legismertebbek például a C és D kategóriák esetében az E-vel vagyis utánfutóval történő kombináció.

Az M általában segédgépjárműt sejtet esetleg kerti traktort vagy állati erővel vontatott kocsit. Az 1 és 2 jelzések pedig szintén fokozatokat jelöl meg. Első ránézésre elég nehézkes kiigazodik a különböző típusokon, de amint nekikezdünk a tanulásnak, máris belejövünk abba.

Minél magasabbak a jogosítvány kategóriák, annál több lehetőségünk van az engedést szinte egy külön okmányként kezelni, hiszen a teherautó vezetés vagy a buszsofőri állás már külön szakma, ezt sosem felejtsük el.

Author: admin