Mivel jár a KRESZ vizsga 2019-ben?

kresz vizsga
kresz vizsga
Kresz vizsga

A fiatalok életében hatalmas mérföldkő a jogosítvány megszerzése. E dokumentum birtokában bizonyíthatják a megszerzett tudásukat a gépjárművezetés kapcsán. Persze rögös út vezet a jogsi megszerzéséig, aminek a KRESZ vizsga az egyik állomása. A KRESZ vizsga az eltelt évek alatt rengeteget változott a kivitelezésében és a szabályaiban, amin egyáltalán nem is lehet csodálkozni. Az elavult, régebbi típusú autókat manapság felváltották a bonyolult elektronikai vezénylésű, csúcsteljesítményű autócsodák, amihez a vizsga elvárásának is igazodnia kell.

Persze annak, aki 30-40 évvel ezelőtt tette le a KRESZ vizsgát, vicces látni, hogy a jó öreg tankönyvben az illusztrációk hogyan alakultak át – a Ladák és a Dáciák- a manapság népszerű modern járművekké. Ennek függvényében a tanulnivaló mennyisége is megnövekedett, sőt, magának a KRESZ vizsgának a menete is megváltozott a régi eljáráshoz képest. A mai vizsgák kérdései három nagy témakört ölelnek fel, az üzemeltetés, a közlekedési alapismeretek, valamint a járműkezelés területeit. Az egyik legnagyobb újítás, hogy a vizsgakérdések között mozgóképes feladvány is szerepel, amire a vizsgázóknak megadott időn belül a lehető legjobban kell reagálniuk.

A KRESZ vizsga keretein belül egyébként egy 10.000 kérdést tartalmazó kérdésbankból randomszerűen kiválasztott 55 kérdésre kell választ adnia a tanulóknak. A korábbi időkorlát is szigorodott, ugyanis annak a személynek, aki 2019-ben szeretné letenni a vizsgát, pontosan egy perc áll a rendelkezésére megválaszolni az adott kérdést. A maximálisan kapható 75 pontból legalább 65 jól megválaszolt kérdés jelenti a sikeres eredményt. A jó hír az, hogy a bonyolultnak vélt tételeket átugorhatjuk, és nem kell elvenni magunktól fölöslegesen a válaszadási időt, hiszen a számítógép a végén még egyszer visszadobja azokat.

A tendencia azt mutatja, a KRESZ vizsga évről-évre szigorúbb, az elvárások pedig nagyobbak, az igazság viszont az, hogy ez a modern, folyamatosan fejlődő technológia kötelező velejárója. Szerencsére manapság a vizsgára való felkészülés is zökkenő mentesebb és egyszerűbb, mint anno, amiben a rengeteg hasznos ingyenesen letölthető applikáció is a vizsgázók rendelkezésére áll. Az online teszten fejleszthetjük a tudásunkat, így, mire élesben kell választ adjunk, könnyebben vesszük majd az akadályokat és a vizsgadrukkot is. Alaposan felkészülve, többszáz tanulással töltött órával a hátunk mögött nincs is más dolgunk, csak magabiztosan a választott autósiskola felé venni az irányt, és megtenni azt a kötelező, hatalmas lépcsőfokot, ami a jogosítvány rég várt megszerzése felé vezet.

Author: admin