Szigorú szabályok keretén belül ADR oktatás

Szigorú szabályok keretén belül ADR oktatás
Szigorú szabályok keretén belül ADR oktatás

A fuvarozásban gyakran ütköznek olyan áruba, melyek veszélyesek a környezetre, emberre, állatra. Ezeket az árukat nem lehet ám akármilyen módon szállítani, a szállítóeszköz és a járművezető is szigorú feltételeknek kell megfeleljen.

Az ADR oktatás során mindezekre a szabályokra apránként fény derül. Az Európai Unió területén a veszélyes áruk szállítása közegyezmény alapján egy úgynevezett ADR szabályozás keretén belül történik. Ebben a szabályrendszerben minden nagyon aprólékosan le van írva, hogy mindenki számára világosak legyenek a szállítási, csomagolási, mozgatási feltételek.

Az ADR szállítási szabályzat minden szállítóeszközre meghatározza a feltételeket, a vasúti, légi, vízi vagy közúti szállítás külön-külön szabályozást kap, de ugyanakkor azt is meghatározza, hogyan lehet egyik szállítóeszközről a másikra átrakodni, és milyen plusz jelzésekkel kell ellátni a csomagokat. Magyarországon az ADR oktatás nagyon szigorú körülmények között folyik. A tanfolyam szóbeli és írásbeli vizsgával zárul.

Print Friendly, PDF & Email

Author: admin