Ismerkedjünk meg a GKI vizsgával

GKI vizsga
GKI vizsga
GKI vizsga

A közutakon való közlekedés minden esetben bizonyos szabályokhoz és igazolványokhoz kötött. Egyáltalán nem mindegy, hogy pontosan mit és milyen papírokkal vezetünk. Érdemes ezeknek a jogszabályoknak időben utána nézni, mielőtt kellemetlen szituációkba keverednénk. Ismerkedjünk meg a GKI vizsga hasznával és a benne található potenciállal.

Mi az a GKI vizsga?

A GKI egy rövidítés, mi a Gépjárművezetői Képesítési Igazolvány megnevezés kezdőbetűiből épül fel. Erre az engedélyre azoknak van szüksége, akik C1-es vagy annál nagyobb kategóriájú, tehát teherautó vagy autóbusz vezetésével foglalkoznak.

Sokan azt hiszik, hogy kifejezetten akkor szükséges a GKI vizsga, amennyiben munkavégzés céljából történik meg a járműk vezetése, de valójában függetlenül a fuvarozás céljától és a haszonszerzés mértékétől elengedhetetlen ez a képesítés. Egy hasonló plasztik kártyáról van szó, amilyen a jogosítvány is többek között.

Ennek megfelelően a GKI vizsga idővel általában 5 évente lejár és meghosszabbításra szorul. 2009-óta kötelező, de a türelmi idő lejártát követően 2014-óta semmilyen teherjárműt nem szabad a GKI vizsga nélkül vezetni.

Hogyan szerezhető meg a GKI igazolvány?

Ami a GKI vizsga letételét illeti, azzal nem lehet probléma, hiszen nagyon sok tanfolyam indul szerte az egész országban. A szükséges ismereteket online is el lehet sajátítani, már ami az elméletre vonatkozik. Már 8 általános iskolával is megszerezhető. Nem ad szakmai végzettséget és mindenképpen szükséges hozzá a jogosítvány.

A B kategóriára, tehát a személyautóra nem vonatkozik, kifejezetten csak a 3500 kilogramm feletti összsúllyal rendelkező járműkre. Amennyiben tehát a fuvarozásban gondolkodunk és ennek megfelelő teherautót szeretnénk vezetni, akkor ne felejtkezzünk el róla, hogy csak a GKI vizsga megléte mellett van erre bármilyen esélyünk.

Amennyiben elhanyagolásra kerül a képzés, abban az esetben különféle értékű szankciókra lehet számítani. Jobb tehát nem kockáztatni, főként annak ismeretében, hogy a GKI vizsga letétele nem jelenthet különösebb akadályt.

Author: admin