Néhány szóban a gumicseréről

gumi
Gumi

A gumiszervizek előtt kígyózó, kövér sorokban türelmetlenkedő morcos sofőrök látványa csak egyet jelenthet: elérkezett a téli/nyári gumiabroncs cseréje. Jelen cikkünkben annak jártunk utána, mikor esedékes a szóban forgó csere, illetve, milyen következményekkel jár, ha „elblicceljük” azt. Mielőtt bármiben is elmélyednénk, álljon itt kőbe vésett igazságként a szakemberek által a jó hangosan és sokszor hangoztatott intelem: a hőmérséklet 7C0 alá és fölé való, huzamosabb ideig tapasztalható, emelkedése és csökkenése már indokolja a látogatást a szervizekben! A szomorú igazság az, hogy sok sofőr nem tartja be az imént leírt jótanácsot, mondván, ráérnek még a cserére. Ennél nagyobbat nem is tévedhetnek!

A nem idejében történő gumi csere nemcsak tetemes mennyiségű pénzt húz ki a pénztárcánkból, de az anyagilag történő megrövidítésünk mellett balesetveszélyes is. Bizony, a nem megfelelően tapadó gumi könnyen bajba sodorhatja még a legtapasztaltabb, legdörzsöltebb, sokat próbált gépjárművezetőt is. De mit tud a nyári gumi, amit a téli nem, és fordítva: milyen előnyökkel jár, ha a legnagyobb zimankóban a kifejezetten hideg időjárásra fejlesztett szettet tesszük fel az autónkra? Azt már tisztáztuk, hogy a rendeltetésük szerint használt gumik megóvnak a balesetektől, hiszen biztos, stabil tapadást garantálnak az utakon. Ha már egy ideje esedékes a csere, érdemes napi rendszerességgel figyelni a meteorológiai jelentést is, mert könnyen lehet, hogy a „becsapós” időjárás megtréfál minket.

Viszont, ha azt tapasztaljuk, a reggeli fagyok már a múlté lettek, a melegebb napok pedig tartósan megérkeztek, irány a gumiszerviz, ahol szakavatott, profi kezek cserélik le a téli garnitúrát a nyári verzióra. Bár a tapasztalat is azt mutatja, hogy a nyári gumicsere nem zajlik „őrült” irmaban, érdemes már jó előre időpontot egyeztetni a szerelővel, ezáltal megspórolhatjuk a várakozással járó türelmetlenséget és a fejfájást is. Ahogy már korábban említettük, több olyan gépjárművezető van az utakon, akik úgy érzik, pénzt takaríthatnak meg, ha csak a téli gumit használják egész évben. Nos, röviden és tömören: ez nem igaz.

A mélyebb profilmélységű téli gumi a nyári utakon roppant gyorsan kopik, ezáltal pedig a tapadó-képessége is roncsolódik, sőt, a fékút is hosszabbá válik, magyarán nő a hibalehetőség és a már szintén említett balesetveszély is. Érdekes tényt tártak elénk a legutóbbi kutatások is. Amellett, hogy a gumi élettartama nagyban függ annak minőségétől, az időben és a megfelelő módon alkalmazott cseréjétől és a karbantartásától is, a sofőr vérmérséklete, vehemenciája is hatalmas szerepet játszik az időtállóságában. Érdemes tehát mindig higgadt fejjel, megfontoltan és előrelátóan közlekedni, nem átengedve magunkat a sokszor jogos érzelmeinknek- hiszen, ha belegondolunk, ezáltal meghosszabbítjuk a gumik élethosszát, azaz pénzt spórolunk meg a családi kasszának.

Author: admin