Gyanús autókereskedések, avagy mitől kell óvakodni?

autókereskedés
autókereskedés
autókereskedés

A használt autó vásárlás útja banánhéjakkal van kikövezve. Bizony, a gyanútlan, sokszor túl lelkes vásárló ezer meg egy dolgon elcsúszhat, ami, „jó” esetben is többszázezer forinttal rövidítheti meg az embert. Rosszabb esetben pedig egy közúti igazoltatás alatt tudjuk meg, hogy a verda, amit már-már családtagnak tekintettünk, és amiért kemény összegeket fizettünk ki annak idején, lopott és illegálisan van benn az országban. Mi összeszedtük azokat a tipikus hibákat, amelyeken könnyű elcsúszni, így talán adhatunk egy kis segítséget és legfőképp kiindulási pontot azoknak, akik most tervezik az autóvásárlást. Figyelem!

E cikkben a használt automobilokról lesz szó, nyílván az új modellek megvásárolásakor nem les annyi veszély az emberre, hiszen a márkaboltba betérve pont azt kapjuk, amire befizettünk. Az előretekert óra csak a jéghegy csúcsa, számtalan olyan finom kis apróság van, amivel könnyen megihatjuk a levét az elhamarkodott döntésnek. Persze vannak rendes, tisztességes autókereskedők is, tisztelet a kivételnek, de sajnos a tapasztalat azt mutatja, simlis nepperekből is van épp elég. Sokat hallhattuk annak idején az édesanyánk intelmét: csak a szemünknek érdemes hinni! Nos, ebben az esetben nem, hiszen még a látószerveink is becsaphatnak, főleg, ha a szívünk is közrejátszik ebben.

Lássunk egy remek példát: a kinézett álomautó a személyes találkozó keretein belül is annyira meggyőzően szép volt, hogy nem volt szívünk otthagyni, hiszen az állapota „kitűnő”, ahogy azt látjuk is. Igenám, de a helyzet az, hogy a dörzsölt és sokat tapasztalt nepperek néhány nap leforgása alatt a totálkár járgányokat is képesek visszahozni, legalábbis, ami a külsőségeket érinti. Ami pedig a motorháztető alatt lapul, arról jobb nem is beszélni. A tapasztalat azt mutatja, sohase induljunk autókereskedésbe egyedül, vigyünk magunkkal egy külső szemlélőt is, aki ráadásul ért az autók mechanikájához, és tudja, mit kell kérdezni.

A témában járatos segítőtárs a karosszériára vetett egyetlen pillantásból tudni fogja, hogy az illesztések gyáriak vagy esetleg valamilyen sérülés utáni javítás érte azokat. Figyeljünk miden részletre, és próbáljunk ki mindent. Sokszor például az olyan meghirdetett extrák, mint a klíma nem működik, holott a kért ár tartalmazza a szóban forgó pluszt. Ha az autókereskedésben dolgozó eladó nem szorgalmazza a próbakört, azonnal távozzunk. A próbakör mellett fontos elvinni az autót az általunk választott szerelőre és alapos monitoringnak alávetni azt. Amennyiben a nepper ragaszkodik ahhoz, hogy a kereskedés szerelője nézze át az autót, elgondolkodhatunk, hogy vajon milyen rejtegetnivalója van az adott járműnek. A felsorolt példákból láthatjuk, hogy autót venni nem egyszerű, viszont, ha az eszünkre hallgatunk és körültekintéssel kezeljük a szituációt, mi leszünk a helyzet nyertesei.

Print Friendly, PDF & Email

Author: admin