Miről ismerszik meg a négyévszakos gumi?

négyévszakos gumi
négyévszakos gumi
Négyévszakos gumi

A biztonságos közúti közlekedés egyik alapfeltétele a gépkocsivezetők számára a megfelelő méretű, típusú és állapotú gumiabroncsok megléte. Attól függetlenül, hogy nyári vagy téli szettet vásárolunk, esetleg négyévszakos gumi mellett tesszük le a voksunkat, minden esetben figyeljünk a gépjárműhöz pontosan illő méretekre. Ehhez nyújt segítséget az abroncsok oldalán található jelzések, amik a gumik paramétereit jelzik. Ezek a számok többek között az abroncs szélességét, a felni átmérőjét, illetve annak maximális terhelhetőségét és sebességhatárt rejtenek.

Mindezek mellett a legtöbb gumin úgynevezett DOT szám is található, ami annak a gyártási idejét jelöli. Ez a dátum azért is fontos tudnivaló, hiszen – használattól függően- minden abroncsot minimum tíz évente cserélni kell. Ne lepődjön meg, ha betűket is talál a számok között, amikor az abroncs jellemzőit böngészi. Gyakran találkozhat például M+S felirattal, ami az angol „mud and snow” rövidítése, ami annyit tesz: sár és hó.

Ilyen jelzéssel látják el a négyévszakos gumikat is, hiszen jellemzően használhatóak szinte minden időjárási körülmény között. A „szinte minden körülmény” azonban nem foglalja magába a tartósan 7 Celsius fok alatti átlaghőmérsékletet. Az ilyen feltételeknél a gumik megkeményednek, és sokat veszítenek a tapadásukból. Ennek eredményeként drasztikusan megnő az autó féktávja, veszélyesebbé válik vele a közlekedés. Ezt az egyáltalán nem elhanyagolható problémát kiküszöbölvén a mérnökök tizenkilencre lapot húztak, és megalkották a 3PMSF abroncsokat.

Ez a betűszó a „three peak mountain snowflake” jelölés rövidítése, az abroncsokon pedig három hegycsúcsban rejlő hópihével ábrázolják. A négyévszakos gumi hasznosságáról azonban még így is megoszlik a vélemény, ugyanúgy az autótulajdonosok és a szakértők körében is, de minden kétséget kizáróan megvannak az előnyei. Viszont az, hogy az all-season abroncsok határait mennyire feszegetjük, inkább rajtunk, sofőrökön áll.

Author: admin